Deixa un comentari

La Castanyada i Tots Sants

LA CASTANYADA; EL SAMHAIN

Finalment la pluja remulla les nostres montanyes i valls, el arbres han començat el seu procès natural de caiguda de les fulles, i els nuvols i les boires il.luminen de llums i ombres el nostre cel. I així arriba una de les festivitats mes antigues i ancestrals: Tots Sants.

… Fa mes de dos mil.lenis, els antics pobles Celtes que es dspersaben per l’oest d’Europa celebraven en aquesta nit “La nit entre dos anys. Amb les castanyes es recolectaven els darrers fruits, abans de l’arribada d’un hivern on la Mare Natura dormia el seu son mes profun. En aquesta nit, plena d’essencia màgica, consideraven que els que havien marxat podien traspasar el vel que separa els mons i tornar, una nit, a celebrar la festivitat amb el vius.

El Samhain era la festa dels ancestres, dels avanpasat, el inici i final de l’any Celta. La celebració coincidia amb la segona lluna plena posterior al equinoci de tardó (enguany el 10 de novembre). Amb l’arribada del cristianisme es va intentar imposar la festa dels difunts al mes de maig, pero la tradició, molt arrelada en el poble, els va fer canviar la festa a la nit del 31 e octubre al 1 de novembre, i així, sota l’aixopluc de l’esglesia catòlica, es va mantenir una festivitat pagana plena de simbolisme.

Nosaltres mengem castanyes, els darrers fruits que ens regala la natura. Tenen forma de cor i simbolitzen l’amor entre els mons, entre els morts i els vius. A més les castanyes es poden assecar i convertir-se en un producte alimentici molt nutritiu. I fem els panallets, amb mateies incorruptes (anigament amb atmelles i mel) per tal de representar la incorrupció de l’anima. Les actuals receptes utilitzen el sucre en lloc de la mel i les patates i els boniatos per allargar la masa.

I així, amb una copa de mosacatell a les mans (si es de magranes millor: per aixor cal macerar les magranes 3 dies en moscatell, colar i beure el licor i mejar els fruits) s’explicaven histories d’apareguts a la vora de la llar de foc.

La gent no sortia al carrer quan es feia fosc i evitava pasar pels cementiris (la mort no deixa de ser un tabú encara avui en dia).S’encennien llànties d’oli en record dels que havien marxat i per tal que els il.lumines per seguir el seu cami. En algunes contrades de Catalunya es buidaven les carbasses i al seu interior es posava una espelma. Es penjava d’un pal i els nens sortien els carrer equipats amb el seu particular “espantaesperits” per tal d’allunnyar els espirits dolents o negatius que intentaven entrar a les llars.

I ja, quan era fosca nit, tancades de les portes amb clau i pany, la familia es reunia a la cuina, torraven les castanyes i esperaven que la nit pases de llarc sense que cap truc a la seva porta els hi donguès un ensurt..

Per cert, segons antigues tradicions es una bona nit per la lectura d’oracles i saber que ens espera en el proper any. Aixó si, primer se escrivia en un paper o pergami tot alló que volies deixar enrera en la teva vida per tal d’entrar nou i purificat de negativitat; i el foc purificador del Samhain eliminava les negativitats . I així entraves lliure de males vibracions  en el nou any Celta.

El Hallowen es la variació anglosaxona de la nostre Castanyada. L’arrel es la mateixa, l’esperit es el mateix, pero amb els anys la celebració ha variat segons el indret. Jo segueixo reivindicant la nostra Castanyada. Que mai no la perdem.

Feliç Castanyada

Escrit per Elvira Freire:  Professora de Tarot, Runes i Herbes remeieres de l’Escola Mariló Casals-

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: