Deixa un comentari

Comença el Solstici d’Hivern

 L’escrit que us presento seguidament l’ha realitzat l’Elvira Freire, professora de Tarot, Runes i Herbes remeieres de l’Escola Mariló Casals que, molt amablement, m’ha autoritzat a reproduir-lo. L’Elvira és una gran amant i coneixadora de les antigues tradicions celtes.

SOLSTICI D’HIVERN:

Avui es una de las nits màgiques de l’any. Segons els Antics, aquesta nit s’obre la Porta que conecta el Mon dels Deus amb el del Homes. Per aixó tots els Deus Solars de l’antiguetat: Ra, Apolo, El deu Celta Lugh,  el romà Mitra i tnts d’altres neixien aquesta nit del Graal de la Triple Desa. Es curiósa la similitut de Mitra amb un altre Deu que tambe neix en aquestes dades: Jesus de Natzaret. Mitra neix d’una Verge, en una cova  aixó 5 sles abans del neixement de Jesus!

Es per aixó que , encara que hitòricament sembla demostrat que Jesus va neixa entre la primavera i l’estiu, l’esglesia catòlica va posar el dia 24 de desembra com el seu neixment. Un Deu de la LLum que neix d’una Verge.

Els nostres ancestres encenien grans fogueres avui a la posta de sol, per tal d’ajudar a la Mare a “Donar a LLum”. Aques ancestral costum encara es realitza a localitats com Bagà o Sant Julià del Berguedà en el que s’anomena “Fia Faia”. Una gran foc s’encen a dalt de la muntanya, envers el Sol que es pon,i  d’enlla, amb les fies (torxes) baixen fins a la plaça del poble on les posen en una gran foguera i ballan i fan gresca al seu entorn.

Tanmateix el nostre estimat Tió te unes arrels antigues i magiques. Uns quanst dies abans d’aquest nit o la nit de Nadal se li donava de mejar, i quan la magia de la llum s’estenia, els nen, a cops de garrtos, el feien “cagar” per tal de tenir dolços i llaminadures. En molts indrets aquest tronc es guardava tot l’any com a senyal de prosperitat i protecció. En altres indrets es cremaba cada nit una mica del Tió i s’apagva acuradament durant nou dies, fis que restava un troç de carbó. El carbó , tanmateix, es simbol de prosperitat i diners.

Els Druides, Sacerdots dels pobles celetes, recollien amb una falç d’or el vesc, i amb aquest gurnien els altars, plens de molse, de la Festivitat. El vesc els hi donava protecció, sort i amor. De la mateixa manera que el boix grevol (avui en perill d’extinció pel seu lent creixment) i que en si mateix aportava la protecció vibracional no tan sols a les llars, també als boscos que s’omplien d’aquest vert amb boletes vermelles, tot donant un caliu solar a la celebració. Es per aixó que regalar ramets  de vesc a la gent que t’estimes es un present molt important al Solstici, ja que es el deisitg per tot l’any per tal que la protecció, la sort, l’amor, la properitat i la salut acompanyin a la la casa que el tenia penjat darrera la porta i a tot els seus habitants.

El fet d’obsequiar a la gent en aquestes dades no es pas un invent recent, ja que pels antic tenia un valor simbolic molt especial. Eran presents que es feien des de el cor per tal d’arribr al cor d’aquells que el rebien.

I com no, acolliem i obrien la casa per tal que l’esperit de la Natura de l’Hivern, el Pare Noel, s’instales a les cases i així romandre en pau i armonia amb la Natura.

Els arbres (de tradició nòrdica) eren roures o pomers, arbres que perdien les seves fulles a l’hivern. En ells es penajven pomes, avellanes, anous, atmelles, castanyes i tota mena de fruits que recordesin la vinguda d’una nova primavera, de noves fulles i flors, que donarien fruits i aliment pels antics pobladors de la Terra. I per cert, s’els hi feia un llacet vermell a les branques alhora que es demanava un desig per tal que madures amb la nova llum del Sol Neixent.

I no ens oblidem del caganer dels “Belens”. Aquesta figura tan tradicionalment catalana significava la properitat, ja que donava fems a la Terra per tal de fertilitzar-la i que donguès mes fruits.

Així que ENDEVANT, avui, mes que mai, esperem que la Llum Dourada del Nen Sol torni acreixer, jorn a jorn, i ens dugui tot alló que ens ompli de felicitat i benestar.”

FELIÇ SOLSTICI!!!

By  https://carmetarot.wordpress.com

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: